Dry needling

Dry Needling is een behandelmethode waarbij door middel van een naald triggerpoints in spieren worden aangeprikt met als doel deze spieren snel en langdurig te ontspannen.
Triggerpoints zijn verkrampingspunten in de spier waardoor lokale pijn met eventuele uitstraling in een ander lichaamsdeel gevoeld kan worden, zie kopje Triggerpoint voor meer informatie.

Het doel is het ontspannen van ‘spierknopen’ waardoor verlichting van pijn en versoepeling van bewegen optreedt. Deze triggerpoints kunnen lokale pijn en stijfheid teweegbrengen. Ook bewegingsbeperkingen of het in stand houden hiervan zijn terug te leiden naar deze verkrampingspunten.

Vaak is het terugkerende pijn bij een langdurige houding/beweging waardoor aangepast bewegingsgedrag kan leiden tot verdere problemen in gewrichten.

Het prikken van het naaldje is nauwelijks voelbaar. Tijdens het prikken kan de spier ineens aanspannen als reactie op de ontspanning. Dit kan voor korte tijd een nareactie geven, waarna snel de ontspanning merkbaar zal zijn.

Dry Needling kan helpen bij:

  • Langdurige stijfheidsklachten in nek- of rug regio’s
  • Overbelaste/vermoeide spieren door sporten of langdurige een en dezelfde zit- of stahouding
  • Immobiliteit (na gips, brace of sling)
  • Spiergerelateerde pijn (na burn-out, depressie of stressperiode)