De manuele therapie is een specialisatie van fysiotherapie die zich richt op onderzoek en behandeling van klachten aan de wervelkolom en aangrenzende gewrichtsklachten.
De oorzaak van bewegingsproblematiek komt bijna nooit uit één gewricht of spier, maar is vaak een onderdeel van meerdere gewrichten. Dit noemen we ‘ketenproblematiek’. De manueel therapeut behandelt niet alleen rugklachten, maar onderzoekt altijd de bewegingsvrijheid in de aangrenzende gewrichten, zoals schouder, heup en knie.
Door de gespecialiseerde opleiding op universitair niveau heeft de orthopedische manueel therapeut extra kennis opgedaan over bewegingsproblematiek. Deze extra kennis wordt in het bijzonder ingezet om uw oorzaak van pijn- of bewegingsproblemen te beoordelen. De therapeut gaat altijd op zoek naar de bron van uw klachten.
Direct effect bij behandeling
De orthopedisch manueel therapeut bezit specifieke behandeltechnieken waarmee bewegingsvrijheid van gewrichten direct merkbaar zal zijn. Dit ‘kraken’ van gewrichten zijn speciale handelingen waarmee meer mobiliteit gecreëerd wordt in wervels of gewrichten van armen en benen. Deze effecten zijn vaak direct merkbaar. U kunt verbetering van beweging en afname van pijn ervaren.
Bij bewegingsbeperkingen van gewrichten worden diverse gerichte mobilisatie/manipulatie technieken ingezet om verbetering te bewerken. Bij te grote bewegelijkheid, hypermobiliteit, worden gerichte trainingsadviezen gegeven om de stabiliteit te verbeteren.
Orthopedische manuele therapie bij sportblessures
Gedurende het sporten ontstaan er vaak blessures. Bij contactsporten zoals voetballen, basketbal en hockey is de kans op een tik, verkeerde beweging of overbelasting groot. Als je gevoelig bent voor blessures is het goed om een manueel therapeut te bezoeken. Ook bij het fitnessen of het doen van krachttraining kan de manueel therapeut helpen. De massatoename van spieren gaat altijd gepaard met stijfheid en immobiliteit van gewrichten waardoor training moeilijker wordt.
Orthopedische manuele therapie kan helpen bij:
- Hoofdpijn afkomstig vanuit de nek
- Duizeligheidsklachten
- Kaakklachten
- Nekpijn met eventuele uitstraling naar schouders en/of armen
- Hoge rugklachten in combinatie met rib/borstpijn
- Lage rugklachten met eventuele uitstraling naar bil of benen
- Hernia en/of Ischias
- Heupklachten